söndag 6 april 2008

Svenska spels framtid

Läste en intressant artikel på GT.se där Karl Henrik Sax menar att staten borde sälja Svenska Spel. Med samma argument som med Vin & sprit försäljning att staten inte ska syssla med bränna brännvin så ska de inte syssla med spel och dobbel.
Han skriver:

"Spelet har många likheter med alkoholpolitiken.Staten har självklart ett ansvar att begränsa skadeverkningarna. Det kan ske genom informationskampanjer, begränsade öppettider, åldersgränser som verkligen övervakas, mera resurser för behandling av spelmissbrukare.Men detta ska inte spelbolaget sköta, utan någon myndighet.
Det var just därför som regeringen sålde Vin&Sprit. Staten kan inte göra reklam för att vi ska dricka, samtidigt som den varnar oss för spriten. "

Det ligger en del i det han säger. Självklart så bygger hans åsikter på en nyliberal tanke att staten inte ska äga. Men jag tycker han har en poäng. Det måste vara en mycket märklig situation att staten som själv drar in 5 miljarder på spel ska försöka få oss att spela mindre. Det märks också i den allt tydligare och agressiva markandsföring som Svenska Spel har, och procentuellt allt mindre åtgärderna mot spelmissbruk. Det vore kanske lättare att ha ett licens system i likhet med England där bolagen betaler en del av sina vinster till åtgärder för att lindra skadeeffekterna. Jag är inte helt säker på att det är rätt att avreglera monopolet, men det ligger en del i det GT skriver. Som det är nu så har faktiskt staten en märklig dubbelroll.

Må Väl
Niklas

Idag har jag skrivit ett nytt avsnitt i Mina Memoarer

Inga kommentarer: